Praktickosť = jednoduchosť. Táto premisa platí obzvlášť pri kuchyni a jej vybavení. Aké sú tie najužitočnejšie praktické riešenia pre kuchyne? Tu je zopár tipov, ktoré nestoja veľa. Aby ste na nič nezabudli, ponúkame vám malý ťahák must have vychytávok do vašej kuchyne. Už nemusíte snívať o modernej a funkčnej kuchyni. Riešenie je jednoduchšie, než ste čakali a práve ste urobili prvý krok.
Keď o kvalite kuchyne rozhoduje ergonómia
Mať všetko prehľadné a na dosah ruky. Tomu sa hovorí správna ergonómia v kuchyni. Ani tá najluxusnejšia kuchyňa, ktorej bude chýbať dobrá ergonómia nemusí byť pre vás to pravé orechové. Aby ste mali vždy radosť z varenia i času v kuchyni, spísali sme pre vás pár must have vychytávok.
Tip č. 1: V kuchyni je 5 najdôležitejších zón: zásoba, ukladanie, umývanie, príprava a varenie. Ideálne je, keď to je zachované presne v tomto poradí.
Tip č. 2: Dbajte na logické vybavenie aj usporiadanie 5 zón v kuchyni. Vďaka tomu sa zbytočne nenabeháte a budete mať z varenia ten správny pôžitok.
Tip č. 3: Ak máte v kuchyni málo miesta pre kuchynskú linku, nechajte sa inšpirovať 5 radami. Nezúfajte, pretože aj malá kuchyňa môže mať veľký potenciál. Viac sa dočítate tu.
Kuchynské zóny pod drobnohľadom
- Zásoby: ideálna voľba je potravinová skriňa.
- Ukladanie: ide o poličky a skrinky na uskladnenie pohárov, riadov, príborov.
- Umývanie: tzv. mokrá zóna – v tejto zóne je drez, odkvapová zóna na riad, umývačka riadu, priestor na odpadový kôš, ideálne je v tomto priestore skladovať aj čistiace prostriedky.
- Príprava: toto je hlavná pracovná oblasť kuchyne. Je to miesto, kde sa aktívne pripravuje varenie. Myslite na to, aby ste mali dostatok priestoru a aby bola pracovná doska v adekvátnej výške. Zistíte to tak, že vaše ruky budú v pravom uhle. Ideálne je umiestniť v spodných skrinkách pod pracovnou plochou práve v tejto časti, príbory, koreničky aj kuchynské elektrospotrebiče.
Tip č. 4: Dobrým pomocníkom vám v týchto skrinkách budú organizéri na príbory aj koreničky. Všetko budete mať prehľadne uložené a aj po ruke.
- Varenie a pečenie: toto je priestor určený pre varnú dosku (plynovú alebo elektrickú), rúru na pečenie, mikrovlnku, odsávač pár a skrinky určené pre hrnce, panvice, pokrievky, plechy na pečenie aj varechy, naberačky, atď.
Príklad z praxe. Ako usporiadať zóny v lineárnej kuchyni?
Tento typ kuchyne je spomedzi typov kuchynských liniek najjednoduchší. Potravinová skriňa, vedľa ktorej bude chladnička je dobrým začiatkom. Následne pokračujte umiestnením políc a skriniek určených na ukladanie riadu, pohárov, hrncov a všetkých potrebných vecí na varenie. Treťou časťou dobre ergonomicky navrhnutej kuchyne je drez, vedľa ktorého je časť pracovnej plochy vyhradená príprave jedla a na samom konci tejto lineárnej, alebo ľudovo povedanej „íčkovej“ kuchynskej linky, je varná doska a rúra na varenie či pečenie.
Tip č. 5: Hlavne v panelákoch nie je miesta na kuchynskú linku nikdy dosť. Ušetriť centimetre sa dá aj vhodne zvolenou ergonómiou, teda usporiadaním 5 zón. Navyše, ak stavíte na vstavané spotrebiče (umývačka riadu, sporák), nielenže to efektne vyzerá, ale je to aj veľmi praktické.
Chcete novú kuchynskú linku na mieru?
Žiaden problém. Nechajte sa inšpirovať rôznymi typmi, štýlmi a nechajte sa presvedčiť najmodernejšími vychytávkami, ktoré vám uľahčia varenie. Ak si to potrebujete viac premyslieť, alebo pomôcť s konkrétnym návrhom, v Lignis vám s tým radi pomôžu naši skúsení dizajnéri. Garantujeme vám, že vo vašej novej kuchyni budete chcieť byť neustále. Príďte do nášho showroomu vo Zvolene a dohodnite si s nami stretnutie už dnes na čísle: +421 903 544 377 .